FORUM DESPRE COPII

Thursday
Oct 30th
Text size
  • Creste text copii
  • text normal copii
  • Scade text copii

Eritermul fesier

Email Imprimare PDF

Iritarea sau eritermul fesier

 

Ca urmare a contactului prelungit a urinei, fecalelor, transpiratiei, materialelor sintetice cu pielea copilului, se produce iritarea pielii in regiunea anala si uneori se intinde si in regiunea organelor genitale si la coapse, rezultand asa-numitul "eritem fesier", care este una dintre leziunile tegumentare caracteristice copiilor in primii ani de viata si care genereaza multe intrebari si stres mamei.

  De cele mai multe ori acest eriterm apare datorita episoadelor diareice sau atunci cand scaunele sunt frecvente, au un ph-acid, iritand cu usurinta pielea din aceasta zona. de multe ori acesta se prezinta foarte repede functie de aciditate. De aceea este bine sa-l verifici pe cel mic imediat ce simti ca ceva s-a intamplat in pampersul micutului.


Eritemul fesier, fiind o leziune a pielii este si in acelasi timp o poarta de intrare pentru diverse bacterii sau fungi, existand astfel riscul aparitiei unei suprainfectii tegumentare, bacteriene sau fungice.

In cazul in cazre concomitent se administreaza si antibiotice, riscul de a devolta o suprainfectie fungica (candida) este si mai mare, deoarece antibioticele distrug flora bacteriana normala a organismului, favorizand astfel dezvoltarea excesiva a fungilor (dintre care cel mai frecvent este candida).

Aceasta este explicatia aparitiei infectiilor tegumentare cu candida dupa administrarea de antibiotice pe cale orala.

 

Prevenire

 Iata ce poti sa faci pentru a preveni aparitia acestor neplaceri:

- Schimba la timp scutecele murdare, in special dupa eliminarea scaunelor; o atentie deosebita trebuie acordata igienei sezutului in timpul episoadelor de diaree, cand scaunele mai frecvente si uneori acide irita mai usor pielea bebelusului.

- Atunci cand este posibil, si e de preferat cat mai des, spala sezutul cu apa calduta si putin sapun (sapun special pentru copii) dupa eliminarea scaunelor.

- Evita acoperirea pielii cu straturi groase de crema sau de pudra; aplicarea dupa fiecare schimbare a scutecului a unui strat subtire de crema protectoare este suficienta la sugarii cu o piele sensibila care se irita cu usurinta

- Foloseste numai scutece de buna calitate (de preferat cele de unica folosinta) cu evitarea folosirii de chiloti din material plastic

- Nu folosi detergent si balsam in exces la spalarea rufelor si mai ales clatestele foarte bine.

 

Odata constituit eritemul fesier, cel mai benefic remediu este sa lasati pielea copilului descoperita, in contact cu aerul, cate 15 minute de mai multe ori pe zi (atentie la temperatura din camera).

Aplicarea pudrei de talc sau a unei creme pe baza de zinc (niciodata ambele deodata), poate fi utila; crema se aplica in strat subtire si uniform pe pielea curata. Este nevoie de mentinerea unei igiene riguroase (folosind apa calduta si putin sapun pentru copii, fara a freca pielea).

Daca apare suprainfectia (bacteriana sau candidozica) trebuie sa va adresati medicului dermatolog, pentru a va indica un tratament. 
Cauta alte informatii in site

 


Informatii Populare

 

Baia bebelusului nou-nascut

Prima baie a bebelusului tau incepe aiciPrega  Sampon fara lacrimi: samponarea este suficienta daca este efectuata o d...

Ia sa vedem cati suntem on!

Avem 10 vizitatori online

Sondaj de Opinie

La ce varsta considerati ca este bine sa mearga copilul la scoala?